Veelgestelde vragen over de dienstencheque

Extra Huishoudelijke Hulp regel je simpel en snel met dienstencheques. Hier een aantal veel voorkomende vragen over deze dienst en de antwoorden:

1.Waarom is het tarief van de dienstencheques in mijn gemeente duurder dan in andere gemeenten?
Goed nieuws! In alle gemeentes waar TWB zorg levert is het tarief voor de dienstencheques nu € 5,- per uur.

2.Krijg ik de cheques per post toegestuurd?
Nee. De dienstencheques zijn geen fysieke cheques die je ergens moet inleveren. Als thuiszorgaanbieder registreert TWB de uren en regelt dit verder met de medewerkers en de gemeente.

3.Mag ik de €5,00 ook inwisselen?
Nee, het is niet mogelijk om de €5,00 in te wisselen voor bijvoorbeeld een korting op uw eigen bijdrage of te verrekenen met andere diensten.

4. Heb ik een Wmo-indicatie nodig om gebruik te maken van de dienstencheques?
Om gebruik te maken van de dienstencheques dien je een Wmo-indicatie te hebben, geregistreerd mantelzorger te zijn óf geregistreerd mantelzorg te ontvangen. Een Wmo-indicatie vraag je aan bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Een mantelzorgregistratie regel je bij het mantelzorgpunt van jouw gemeente.

5.Wanneer kan ik als mantelzorger gebruik maken van de dienstencheques?
Om er zeker van te zijn dat jij mantelzorger bent, kun je de volgende test doen ‘Ben-ik-mantelzorgertest’. Je dient je vervolgens te registreren bij het mantelzorgpunt van jouw gemeente.

6.Ik heb geen Wmo-indicatie, maar ben wel mantelzorg ontvanger. Kan ik gebruik maken van dienstencheques?
Ja. Als jouw mantelzorger als mantelzorger staat geregistreerd, dan kun jij als zorgontvanger gebruik maken van de dienstencheques.

7.Mag ik zelf de frequentie van de Huishoudelijke Hulp bepalen?
Ja. Je mag zelf bepalen hoeveel zorg je wilt aankopen middels de dienstencheques. Het maximum is 104 uur per jaar. Indien je momenteel nog geen Huishoudelijke Hulp ontvangt is de afname minimaal 2 aaneengesloten uren. Ontvang je al wel Huishoudelijk Hulp, dan kun je de dienstencheque ook gebruiken voor één of meerdere uren aansluitende hulp.

8.Raak ik mijn vaste hulp kwijt indien ik extra uren hulp afneem middels de dienstencheques?
Nee. Jouw eigen vertrouwde hulp zal de extra uren Huishoudelijke Hulp uitvoeren. Mogelijk kan hier weleens een uitzondering op worden gemaakt.

9.Ik had Huishoudelijke Hulp via dienstencheques in 2016, moet ik dit voor 2017 opnieuw aanvragen?
Nee. Zonder tegenbericht loopt dit in 2017 gewoon door. Ook de tarieven blijven gelijk.

10.Zijn de Dienstencheques hetzelfde als de waardebonnen van de gemeente?
Nee. Enkele gemeenten hebben per post waardebonnen toegestuurd aan cliënten. Deze staan volledig los van de Dienstencheques. Toelichting op deze waardebonnen vindt u in de begeleidende brief van de gemeente. Het is wel mogelijk om de waardebonnen in te zetten voor extra uren Huishoudelijke Hulp, via TWB.