Gezondheid en ziek zijn

Ziek zijn en beter worden dat hoort bij opgroeien. Bij kinderen is het afweersysteem de eerste twee jaar nog niet voldoende ontwikkeld. Tegen alle infecties waar ze mee in aanraking komen moeten ze dus zelf nog weerstand opbouwen. Daarom zijn kinderen die veel met andere kinderen in aanraking komen, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf of op een peuterspeelzaal, vaker ziek. Maar zij bouwen ook sneller hun weerstand op. Of je kind nu verkouden is of een van de bekende kinderziektes doormaakt, hij heeft nu wat extra zorg en aandacht nodig.

Is je kind ziek?

Geef hem dan wat extra te drinken en, als hij dat wil, wat zachte frisse voeding. Biedt hem ook extra rust aan. Heeft je kind koorts? Kleed hem dan niet te warm aan.

Is je kind suf, heeft hij hoge koorts, weigert hij te drinken of maak jij je zorgen?
Neem dan altijd contact op met je huisarts!

Extra aandacht

Kinderen die ziek zijn willen wat extra aandacht. Een boekje voorlezen, een cd-tje luisteren, een spelletje doen en op tijd weer een dutje, helpen je kind tegen de verveling.

Is je kind weer beter dan kan het zijn dat je kind gewend is geraakt aan die extra aandacht. Soms moet hij dan echt “omschakelen” naar de gewone regels in jullie gezin. Dat vraagt van jou, als ouder, om op een positieve maar consequente manier om te gaan met die regels. Je kind zal dat dan weer snel oppakken. Blijft je kind daar moeite mee houden vraag dan advies op het consultatiebureau.

Astma

Het Astma Project streeft er naar dat kinderen met astma daar zo min mogelijk last van hebben en ongestoord en gezond opgroeien. Daarvoor zijn er voor verschillende leeftijdsgroepen gedetailleerde instructievideo’s gemaakt. Bekijk de video’s van Het Astma Project.